Orden hållbarhet och hållbarhetsarbete framkallar många känslor. I flera fall en känsla av maktlöshet, man vet helt enkelt inte veta vad man ska göra. Låt oss ge våra tre viktigaste tips till att komma igång!

Jag tror att vi alla är överens om att hållbarhet ligger i tiden. Det är något alla pratar om och något vi vet att vi måste ta tag i. Många upplever att man inte riktigt vet vad man ska göra. Eller så känner man att man redan aktivt tagit tag i sitt hållbarhetsarbete eftersom man återvinner pappersavfallet och slängt ut engångsmuggarna till kaffet på kontoret.

Sanningen är dock lite mer komplex – men ack så simpel!

1. Börja med att definiera VAD hållbarhet är

Nummer ett är att definiera vad ordet hållbarhet innebär för ett företag. De flesta förknippar hållbarhet till miljö. Det är bra men bara en del av sanningen.

Hållbart företagande innebär att bolaget ska vara ekonomiskt hållbart, miljömässigt hållbart OCH samhällsmässigt och socialt hållbart. Utan alla dessa tre kan man inte på riktigt påstå sig vara ett hållbart företag.

2. Börja mäta – men gör det enkelt

Ok, nu har vi definitionen av hållbart företagande, men VAD ska vi då mäta? Och Hur?

Det finns en mängd olika verktyg och modeller att välja mellan. De absolut flesta bolag är mycket vana vid att siffermässigt mäta ekonomisk hållbarhet. Man har koll på utgående och ingående saldon. I alla fall kortsiktigt.

Intern social hållbarhet är också något som blivit allt viktigare de senaste åren. Det vill säga att se till att de anställda har det bra. Medarbetarundersökningar, RIK-modell och allt vad de heter har växt och är på många arbetsplatser en naturlig del.

Men hur är det med extern social hållbarhet? Och det här med miljö och klimat? Hur ska man börja mäta det?
Istället för att köpa in ett flertal dyra och tunga system som ska hämta in datapunkter från en mängd olika källor och kräver hundratals konsulttimmar rekommenderar vi att göra det enklare. Först då det blir hanterbart och ditt hållbarhetsarbete blir hållbart!

Det är här vi kommer in – vår hållbarhetsplattform är det enkla sättet att jobba hållbart.

3. Välj 1-2 områden i taget

Grattis! Du har redan kommit längre än de allra flesta. Och det har inte tagit mer än några få timmar med ansvarsfullt.se och du har redan en hållbarhetsrapport i din hand. 

Så, vad gör man nu då? Ska man dra igång en mängd projekt för att förbättra alla resultat som ligger lågt?

Nej, igen handlar det om att lägga ribban lagom högt så att man successivt kan förbättra sig. Igen, tänk att detta ska hålla i lång tid framöver. 

Med våra rapporter kan ni helt enkelt välja antingen de punkter ni ser som tydliga risker eller välja något ni verkligen brinner för.

Det viktiga är ATT ni väljer något. Och att ni tar steg framåt, mot en mer hållbar framtid.

Ska vi börja?