Att säga att man vill arbeta hållbart är enkelt. Att faktiskt ta sig tiden är svårare. Vi vet. 

Om man frågar näst intill vilket företagsledare som helst ”Vill ni arbeta mer hållbart?” så blir svaret bestämt ett ’ja’. Om man därefter frågar samma person vad de gör för att arbeta hållbart blir det lite mer obekvämt och ofta vet man inte riktigt vad man ska svara. Vi förstår detta. Låt oss förklara våra tankar om varför. 

För att nå målet måste man ta första steget

Innan man tar första steget så kommer ofta frågan ’Var ska vi börja?. Det är inte helt enkelt. Har man inte tidigare erfarenhet av hållbarhetsfrågor så kan det kännas som stort, krångligt, tids- och kostnadskrävande. Många nya begrepp att sätta sig in i och många företagare relaterar till ISO som är dyrt och krångligt att ge sig in i.

Men det måste inte vara krångligt. 

Vad ÄR hållbart företagande? 

Med en definition av vad hållbart företagande är har man kommit en god bit framåt mot ett första steg. När vi ställt frågan om hur man definierar hållbarhet får vi förstås blandade svar. Många relaterar med all rätta till miljö och klimat. Men det är bara en del av sanningen. 

Verksamt.se definierar hållbart företagande så här: 

Ett hållbart företag är ett företag där lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang förenas.” 

Så en mix av dessa tre kan anses definiera hållbarhet för ett hållbart företagande: att se till att man har ekonomi att finnas nu och i många år till, att se till att man bidrar till positiv klimatutveckling och närmiljö och att se till att ta hand om människor inom företaget och göra nytta i samhället utanför.

Så enkelt och självklart egentligen… 

Största anledningen till att ni inte kommer att ta första steget.

Så, varför tror vi då ändå inte att ni detta år kommer att jobba för ett mer hållbart företagande? 

Helt enkelt för att ni inte måste. Ni har inte kravet på er. De allra flesta är förändringsbenägna och tänker hållbarhet ända till dess de faktiskt måste lägga tid och energi på det. Då blir motståndet större. 

Men, tro mig, kraven på hållbarhet finns redan och kommer öka. Fortare än du tror. Från staten, från ägare, från styrelse, från de man vill anställa – och inte minst från kunderna. 

”Men jag VILL verkligen!” 

Bra, det glädjer oss. Och har du väl kommit till denna rubriken kan vi glädja dig med att du kan ha din egen hållbarhetsrapport i handen inom bara några timmar. Svårare än så är det inte. Med rapporten kan ni identifiera era styrkor och era svaga områden. Och ta tag i dem. Plötsligt kan ni stoltsera med att ni har ett aktivt hållbarhetsarbete. 

Tänk att jag skulle ha så fel om dig som läst ända hit. Ni kommer tydligen jobba hållbart i år. 

Ibland är jag extra glad över att ha fel. 

Michael Ericsson
VD, ansvarsfullt.se